Kurdeşen kırmızı, kaşıntılı döküntülerin oluştuğu, bazen de anjiödemin de eşlik ettiği alerjik bir deri hastalığıdır. Kurdeşen teşhisi konulması, öncelikle detaylı bir öykü alınması ve devamında dikkatli bir fiziki muayene yapılması ile olur. Kurdeşenin hangi durumda oluştuğu ve ne kadar süre ile devam ettiği kurdeşenin tipini de belirlemekte önemlidir.
Kurdeşen (ürtiker, dabaz) Teşhisi Nasıl Konulur?
Kurdeşen (ürtiker) tanısı, öncelikle çok iyi bir muayene ve hastanın öyküsünün detaylı bir şekilde alınması ile konulmaktadır. Çocuğumuz ne kadar zamandır bu kaşıntılı kızarıklıkları, döküntüleri yaşamaktadır, belli bir temas ya da gıda alımı neticesinde mi olmuştur, sık sık oluyor mu yoksa ilk kez mi görülüyor gibi pek çok sorunun cevaplanmış olması tanıyı kolaylaştırmaktadır.
Kurdeşen teşhisi konulurken hangi testler yapılır?
Ani gelişen (akut) kurdeşende ilaç kullanımı ya da bir gıda alımı sonrasında başladığı tespit edilirse o etken maddelere karşı alerji testleri, deri prik testleri yapılması uygun olacaktır.
Uzun süren (kronik) kurdeşende ise, altta yatan karaciğer, sindirim sistemi hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları, enfeksiyonlar, romatizmal hastalıklar araştırılmalıdır. Dış uyarılar ile tetiklenen ürtikerlerde ise sıcak banyo testi, buz testi, egzersiz veya basınç uyarı testi gibi testler de yapılmaktadır.
Doktorun dikkatli muayenesi, doğru öykü alınması ve gerektiği taktirde yapılacak testler ile kesin tanı konulabilmektedir.
Kurdeşenin akut mu yoksa kronik mi olduğu nasıl anlaşılır?
Kurdeşenin ne kadar sürdüğü bu konuda oldukça belirleyicidir. Eğer 6 haftadan kısa sürüyorsa akut (ani gelişen) kurdeşen, 6 haftadan uzun sürüyorsa kronik kurdeşen tanısı konulabilmektedir.
Sonuç olarak
– Kurdeşen teşhisi, kurdeşenin nasıl belirtiler verdiği, hastadan alınan öykü ve detaylı fizik muayene bulgularına göre konulmaktadır.
– Kurdeşenin ne kadar süre devam ettiği ve hangi uyarılarla ortaya çıkıp çıkmadığına göre çeşitleri belirlenmektedir.
– Kurdeşen teşhisi için bazı durumlarda detaylı inceleme yapmak gerekmektedir.