Kurdeşen Hastalığı Nasıl Gelişir?

Kurdeşen Hastalığı Nasıl Gelişir?

Kurdeşen derimizde bulunan ve mast hücre denen bazı özelleşmiş hücrelerden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu hücreler çeşitli nedenlerle aktifleştiğinde, bulundukları dokuya histamin, PAF gibi birtakım maddeler salar. Bu salınan maddeler duyusal sinirlerin aktifleşmesine, damarlarda genişlemeye ve damar içindeki sıvının dıştaki dokuya kaçmasına neden olur. Bu olay cildin üst ve orta tabakalarında olduğu zaman kurdeşen denen kaşıntılı, kızarık döküntüler gelişir; cildin alt tabakası ve cilt altı dokuda olduğunda anjiyoödem denen şişmeler olur. Bu şişmeler daha çok cilt altı dokunun gevşek olduğu göz kapakları, dudak, el ve ayaklarda görülür.

Kurdeşen Hastalığı Bulaşıcı Mıdır

Kurdeşen Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?

Halk arasında kurdeşen denen ürtiker rahatsızlığında ciltte kaşıntılı, kızarık, kabarık döküntüler oluşur. Bu döküntülerin sebebi bulaşıcı bir mikrop değildir. Bu döküntüler cildimizde bulunan özel bağışıklık sistemi hücreleri olan mast hücrelerinin çeşitli tetikleyici faktörlerle veya kendiliğinden aktifleşmesinden kaynaklanır. Sonuç olarak, kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak, ailesel yatkınlıklar görülebilir.

Kurdeşen Hastalığı Nasıl Geçer?

Kurdeşen Hastalığı Nasıl Geçer?

Halk arasında kurdeşen denen ürtiker döküntüleri geçici, kızarık, kaşıntılı kabarıklıklardır. Kurdeşen hastalığının tekrarlamaması için bulunabilirse tetikleyici faktörlerin ve altta yatan rahatsızlıkların tespiti önemlidir. Bunlardan kaçınarak ürtikerin tekrarlamaması sağlanabilir. Ancak, ürtiker hastalarının önemli bir grubunda belirlenebilen herhangi bir neden yoktur ve hastalığın ne kadar süreceğini önceden kestirme imkanı bulunmaz. Gerektiğinde ilaçlarla semptomların oluşması engellenebilir veya oluşmuş semptomlar baskılanabilir. Ürtikerde oluşan cilt döküntüleri geçicidir ve iz bırakmaz.

Kurdeşen (Ürtiker) Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kurdeşen Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kurdeşen ciltte kaşıntılı, geçici kızarıklık ve kabarıklıklarla kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman kısa sürer ve iz bırakmadan geçer. Bu durumdaki birçok hastamız kendileri de tedavi olmadan rahatsızlıklarının geçtiğini iletmektedir. Ancak bazı durumlarda bu kurdeşen döküntüleri şiddetli olabilir; yüzde, gözde, dudaklarda şişmeyle birlikte olabilir; hastalarımızda yaşam kalitesini bozabilir. Bu durumda ilaç tedavileri ile olayı daha çabuk toparlamak mümkün olacaktır. Ancak olaya baş dönmesi, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, yutkunmada zorluk gibi farklı tablolar eşlik ediyorsa bu acil bir durum olabilir ve bu durumdaki hastalarımızın en yakın acil tedavi merkezine başvurmaları gerekir.

Kurdeşen Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kurdeşen Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer kurdeşene neden olan bir tetikleyici faktör saptanırsa, tedavide temel yaklaşım hastanın bundan kaçınması yönünde bilgilendirmektir. Hastada alerjik reaksiyona neden olan ilaç veya ilaçların yanı sıra bazı ağrı kesiciler ve hipertansiyon ilaçlarının da semptomları kötüleştireceğinden kullanılmaması tavsiye edilir. Fiziksel uyaranların kurdeşene neden olduğu durumlarda, yine söz konusu uyarandan kaçınma ve cilt bakımı önemlidir. Mide mikrobu, bağırsak paraziti gibi enfeksiyonlar varsa tedavi edilmelidir. Duygusal stres azaltılmaya çalışılmalıdır. Besin alerjisi durumunda, tespit edilen gıdadan kaçınılmalıdır. Bazı ürtiker hastaları için baharatlar ve katkılı gıdalar gibi, kurdeşeni tetiklediği düşünülen besinlerden uzak durmak faydalı olabilmektedir. Kurdeşenin ilaçla tedavisinde ise antihistamin denen ilaçlar esastır. Hastalığın şiddetine göre bu ilaçların dozu arttırılabilir. Akut alevlenmelerde kısa süreli kortizon kullanımı yardımcı olabilir, ancak uzun süreli kullanılmamalıdır. Antihistamin tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda omalizumab ve siklosporin gibi ilave ilaç tedavileri de kullanılabilmektedir.

Kurdeşen Teşhisi Nasıl Konulur?

Kurdeşen Teşhisi Nasıl Konulur?

Kısa süreli olan akut ürtikerlerde genellikle geniş kapsamlı testler önerilmemektedir. Ancak ilaç, arı veya besin alerjisi gibi doğrudan bir alerjik nedenden şüpheleniliyorsa, buna yönelik testlerin yapılması hastanın sonraki hayatı için önemlidir. Kronik ürtikerde tanısal testlerin amacı ürtikerle karışan farklı cilt rahatsızlıklarını dışlamak, varsa altta yatan olası nedenleri açığa çıkarmak ve varsa olası tetikleyicileri belirlemektir. Ürtikerde hastadan detaylı bir öykü almak esastır. Muayene bulguları da özellikle ayırıcı tanı açısından yardımcı olabilir. Muayeneye ek olarak kurdeşenin fiziksel uyaranlarla tetiklenip tetiklenmediğine de bakılır. İç hastalıkları ve enfeksiyonlar gibi altta yatan olası nedenleri belirlemek için bazı rutin kan testleri yapılabilir. Alerji düşünüldüğünde cilt testleri, kan testleri ve gerekiyorsa hastanın şüpheli alerjik maddeye maruz bırakıldığı provokasyon testleri yapılabilir. Hastanın kendi kanından alınan örnekle de hastaya cilt testi yapmak mümkündür.

Kurdeşen Rahatsızlığı İçin Doktora Giderken Nasıl Hazırlık Yapılmalıdır?

Kurdeşen Rahatsızlığı İçin Doktora Giderken Nasıl Hazırlık Yapılmalıdır?

Kurdeşen rahatsızlığınız için doktora gelirken önceden yaptırmış olduğunuz tetkikleri yanınızda getirmeniz gereksiz tahlil yapılmasını önleyecektir. Kullanmış olduğunuz ilaçların da bilgisi doktorunuz tarafından sorulacaktır. Kurdeşen döküntüleri geçici olduğundan, doktora geldiğinizde bulunmayabilir. Bu yüzden, çıktığı anda fotoğraflarını çekip daha sonra doktora geldiğinizde gösterebilirsiniz. Alerjiden şüpheleniliyorsa, cilt testleri yapmak üzere yaklaşık 1 hafta kadar alerji ilacı almamanız istenebilir.

Kurdeşen Rahatsızlığı İçin Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

Kurdeşen Rahatsızlığı İçin Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

Kurdeşenler çoğu zaman hafif ve geçicidir. Ancak sık tekrarlıyorsa ve altı haftadan uzun sürmüşse alttaki nedenlerin araştırılması gerekir. Kurdeşen arı sokması veya ilaç kullanımı gibi doğrudan alerji düşündüren bir sebepten hemen sonra gelişmişse; bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir. Olay şiddetliyse ve özellikle baş dönmesi, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, yutkunamama gibi farklı yakınmalar eşlik ediyorsa en yakın acil tedavi merkezine başvurulmalıdır.

Kurdeşenin Nedenleri Nelerdir

Kurdeşenin Nedenleri Nelerdir?

Kurdeşenin nedeni alerjik olabilir. Alerjik cilt reaksiyonları besinler, ilaçlar, arı sokması gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Kurdeşenin alerji dışındaki nedenleri arasında enfeksiyonlar, tiroid hastalığı gibi bazı iç hastalıkları; sıcak, soğuk, basınç gibi fiziksel tetikleyiciler ve stres gibi farklı sebepler bulunur. Hastaların önemli bir kısmında ise kurdeşen belirli bir nedene bağlanamamaktadır.

Kurdeşenin Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşenin Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen denen cilt rahatsızlığında kızarık veya cilt renginde, saatler içinde düzelen kabarıklıklar oluşur. Rahatsızlık süresince bu kabarıklıkların boyu ve şekli değişkenlik gösterebilir; döküntüler solup tekrar çıkabilir, yer değiştirebilir. Döküntüler genellikle kaşıntılıdır ve kaşıntı bazen şiddetli olabilir. Bazen dudak, göz kapağı gibi bölgelerde ağrılı şişlikler oluşabilir.